kareldoorman.jpg

Afgelopen week is Nummer 1 verschenen van de jaargang 2020 van ons kwartaalblad Mars et Historia. In het kader van 75 jaar bevrijding staan er ook enkele bijzondere artikelen in over de periode van 1944-1945, toen de Duitse bezetter steeds verder uit Nederland werd gedreven door de Geallieerde troepen. Daarnaast uiteraard aandacht voor andere militair-historische onderwerpen, een boekbespreking, en zoals altijd een pagina vol met boekaanbevelingen over de Nederlandse krijgsgeschiedenis.

Wat valt er te lezen in dit nummer:

  • Arne Peypers schrijft over de Slag op het Haarlemmermeer in 1573. Een vroege periode uit de Tachtigjarige Oorlog, waarin lang niet iedereen de zijde van de opstand had gekozen en hoe deze slag onderdeel uitmaakt van een 'Nederlandse burgeroorlog'.
  • Bas Kreuger doet verslag naar zijn expeditie met anderen in 2019 naar een verloren vliegtuigwrak van een Amerikaanse B25 Mitchell bommenwerper in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea, en verteld ondertussen ook over de KNIL militairen die de bemanning destijds wisten te redden.
  • Robert Witsen verteld over hoe dienstplichtige inwoners van de gemeente Schagen in de 19e eeuw middels het remplaçantenstelsel onder de dienstplicht konden uitkomen.
  • Marco Middelwijk schrijft over de grote vergeten Geallieerde operatie Veritable, waarbij eind februari 1945 Britse- en Canadese troepen vanaf Nederlands grondgebied tussen Nijmegen en Venlo de rivier de Rijn overstaken en de Duitse troepen terugsloegen op eigen grondgebied.
  • Kees Neissingh behandelt uiteindelijk in het laatste artikel de vlucht begin mei 1945 en de diverse verblijfplaatsen van de rijkscommissaris voor Nederland en nazi Seyß-Inquart, en hoe deze uiteindelijk werd opgepakt en veroordeeld te Neurenberg voor zijn misdaden.