artillerie.jpg

Begin jaren '70 van de vorige eeuw was er al een duidelijke behoefte aan een gevechtshelikopter binnen de NAVO strijdkrachten, om de overweldigende hoeveelheid tanks van het Warschaupact in een eventueel conflict te kunnen bestrijden. Een helikopter die de landstrijdkrachten effectief kon bij staan. Welke helikopter moest Nederland daarvoor kiezen, toen de vraag nog steeds actueel bleef? De binnen Europa ontwikkelde Tigre-helikopter, of het Amerikaanse initiatief met de Apache? Welke taken kon elk van deze helikopters vervullen binnen het wensenpakket van de Nederlandse defensie.

Politici, militairen en ambtenaren van diverse ministeries bleken uiteenlopende visies en belangen te hebben, voordat in 1996 eindelijk de kogel door de kerk ging en de Amerikaanse gevechtshelikopter Apache werd aangeschaft. Vanuit militair-historisch perspectief is dit zeker interessant om te lezen. Zeker omdat het luchtmachtwapen sinds 1913 de jongste tak van onze krijgsmacht is, en de helikopter daarbinnen een nog jonger wapen is.

Dit alles is te lezen in een artikel van dhr. den Ouden gepubliceerd in de Militaire Spectator in 2016, getiteld De aanschaf van de AH-64D Apache: een wervelwind van belangen...