Aan het einde van de Britse heerschappij op Java eind 1814-15 sijpelden langzaamaan de berichten binnen van het verlies van Napoleon in Europa, en het wellicht spoedige herstel van de Nederlandse heerschappij. Tegelijkertijd ontstond er onrust onder de Brits-koloniale troepen uit India die ook op Java gelegerd waren. Zouden zij terugkeren naar India, of in dienst overgedragen worden naar Nederland? Wat hiervan te denken! Een samenzwering ontstond onder de Bengaalse Sepoy bataljons, welke werd aangewakkerd door het centraal-Javaanse hof van Surakarta om zelf een belangrijke rol op te eisen op et eiland, gedurende deze onduidelijke periode om de macht.
De opstand van de Sepoy bataljons mislukte uiteindelijk en alhoewel ze allen terugkeerden naar India, bleven er nog genoeg van hen achter op Java in hun opruiende rol om na 1815 het Nederlandse bestuur van de nieuwe kolonie Nederlands-Indië genoeg problemen te veroorzaken, zoals tijdens de Java oorlog (1825-1830).
Over dit onderwerp schreef de Britse historicus Carey een artikel welk alweer gepubliceerd werd in 1977 in het tijdschrift Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde, getiteld The Sepoy conspiracy of 1815 in Java.