kareldoorman.jpg

De IJssellinie is een van de minder bekende waterlinies uit de geschiedenis, welke Nederland moest verdedigen ten tijde van oorlog.

Al eeuwenlang was de rivier de IJssel onderdeel van 'onze' verdediging, maar het was pas kort na 1945 dat er echt werk werd gemaakt van een moderne waterlinie verdediging langs de rivier de IJssel vanwege de Koude Oorlog. In het diepste geheim voor de Nederlandse bevolking én het parlement werd er begonnen met de aanleg van verdedigingswerken, sluizen en het ingraven van tankkoepels van achtergebleven Sherman tanks uit de Tweede Wereldoorlog. West-Duitsland was nog bezet door de Geallieerde mogendheden en zou pas vanaf 1955 haar troepen leveren aan het NAVO bondgenootschap. De IJssel vormde dus een noodzakelijke verdedigingslinie voor Nederland.

Wie meer wil weten moet zeker de volgende website bezoeken, waar o.a. meer informatie, animatiefilmpjes en documenten zijn te vinden: Ontdek de IJssellinie.

Voor een algemener historisch overzicht van waterlinies in Nederland verwijzen we graag door naar onze rubriek Recent Onderzoek, waar nu een apart artikel staat gepubliceerd.