kareldoorman.jpg

De sluiting van de grenzen door Venezuela met de Benedenwindse Eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao deze dagen is niet nieuw, als ook de beschuldiging van het smokkelen van en naar de Nederlandse eilanden in het Caribische gebied. Al eeuwen lang is die smokkel er, en zo lang Venezuela bestaat is er die beschuldiging en een begerig oog op dit deel van het koninkrijk. In 2014 stoomde de Venezolaanse marine nog op richting Aruba, vanwege de arrestatie van een lid van de geheime dienst. Bijna brak er oorlog uit, werd er gezegd.

De moeizame relatie met het buurland Venezuela resulteerde in 1908 na gelijke beschuldigingen van smokkel, het opbrengen van schepen en andere pesterijen door de toenmalige president Cipriano Castro tot een heuse militaire actie van Nederland tegen Venezuela. Het pantserschip Jacob van Heemskerck, en de twee pantserdekschepen Gelderland en Friesland blokkeerden de kust en de havens van het Zuid-Amerikaanse land en brachten enkele schepen op. Slechts de vlucht van Castro naar Berlijn wist een snel einde te brengen aan deze vorm van kanonneerboot politiek en een verdere escalatie naar geweld.

Wie het hoe en waarom snel wil weten kan terecht via Historisch Nieuwsblad in het webartikel Bijna-oorlog met Venezuela. Wie de langere en uitgebreide achtergronden wil lezen, bevelen we zeker de doctoraalscriptie aan van mevr. Geerts (2004, Universiteit van Utrecht), getiteld Relaties tussen Venezuela onder Cipriano Castro  en Nederland resulterend in de crisis van 1908.

Pantserschip Jacob van Heemskerck, circa 1906