f16.jpg

Vorig jaar op 14 september 2019 was het net als nu prachtig mooi najaarsweer, toen onze vereniging een militair-historische wandeling organiseerde door het centrum van Rotterdam en diverse plekken van de strijd in mei 1940 werden bezocht. Door diverse straten werd het gezelschap onder kundige leiding gestuurd, met overal een bijpassend verhaal voor de locaties. Het dak van het Witte Huis werd bezocht voor een wijds uitzicht, het Mariniersmuseum, de Oude Haven waar ook uitgebreid werd geluncht, de bruggen en het Noordereiland, en uiteraard ook de omgeving van het Maritiem Museum met het bekende beeld van Zadkine.

Waar de onderstaande foto's veelal de leden onderling laat zien al kletsende over de strijd, is het beeld toch vooral dat van het verdwenen Rotterdam door het bombardement en de vele nieuwe architectuur waarmee de stad weer is opgestaan. Een zeer geslaagde dag!

Met dank aan de foto's van Bert van Willigenburg, Liesbeth Brama en Rolf de Winter.

Op 18 mei j.l. organiseerde Mars et Historia een wandeling met lezing over de overblijfselen van het militaire kamp dat na 1831 werd ingericht te Rijen om duizenden soldaten te huisvesten en voor te bereiden voor een invasie van de opstandige en voor onafhankelijkheid strijdende zuidelijke Belgische provincies van het Verenigde Koninkrijk der Nederlanden. De dag zelf werd georganiseerd door onze leden Dirk Starink (voormalig commandant van de Nederlandse luchtmacht strijdkrachten en redactielid) en Liesbeth Brama (bestuurslid en hoofdredacteur), die alle aanwezigen eerst welkom heetten in restaurant De Vijf Eijken, alwaar een lezing vooraf gegeven werd. Daarna volgde uiteindelijk een wandeling van zo'n 4 kilometer langs diverse bezienswaardigheden in het veld en de bossen rondom Rijen. Hiervan volgt onderstaand een fotoverslag.

Dirk Starink (midden op foto met kaart in de hand) geeft uitleg (foto L. Brama)

Voor iedereen die verder geïnteresseerd is in alles wat we verder na.v. deze excursie op de website hebben gepubliceerd, verwijzen we graag naar de mogelijkheid andere publicaties te lezen via de tags bovenaan dit artikel over de 'kamp Rijen activiteit' en de 'Belgische onafhankelijkheidsstrijd'.

De foto's bij dit verslag zijn aangeleverd door de leden Wim Adiraansen en Wim de Natris, waarvoor onze hartelijke dank!

Op 20 oktober j.l. organiseerde onze vereniging haar jaarlijkse ledenvergadering in Schaarsbergen, waar na een efficiënte en korte vergadering de historische collecties van het Regiment Grenadiers en Jagers, alsmede die van het Regiment van Heutsz werden bezocht. De aanwezige leden konden hun ogen uitkijken onder de bekwame leiding van dhr. Cees Somers, conservator van de Historische Collectie Grenadiers en Jagers, en tevens al jarenlang lid van Mars et Historia. Bij al het tentoongestelde werk wist hij op leuke wijze de nodige informatie toe te voegen. Neem nu ook een kijkje!

Vitrine bij HC Reg. van Heutsz

De getoonde foto's in dit verslag zijn beschikbaar gesteld door dhr. Wim den Dunnen, waarvoor onze dank.

Zo'n vijfentwintig leden, inclusief bestuur, waren zaterdag 25 november aanwezig op de jaarlijkse ledenvergadering van Mars et Historia te Soesterberg. Na een korte en efficiënte vergadering, werd het dagprogramma voortgezet met een lezing over de taken van het huidige Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen èn bezoeken aan twee historische collecties van hetzelfde regiment, waartoe ooit voorheen het Regiment Intendance behoorde, alsmede een bezoek aan de collectie Regiment Technische Troepen.

Tezamen was het een mooie gelegenheid om diverse zaken uit de Nederlandse militaire historie te bezichtigen, zoals onder het hele thema van de logistiek viel. Uniformen, voertuigen, geschut, emblemen, knopen, materieel, en bovendien het aanhalen van onderlinge contacten.

Foto's van dit verslag zijn beschikbaar gesteld door Wim den Dunnen en Erwin Muilwijk, waarvoor onze hartelijke dank.

Op vrijdag 29 september organiseerde het Historisch Tijdschrift Holland in samenwerking met onze vereniging Mars et Historia en het Museum Vlaardingen, welke de locatie verzorgde, een themamiddag over het militair-historische fenomeen krijgsgevangenschap in de Nederlandse geschiedenis. Bovendien gaf de voormalig directeur van het NIMH dhr. Piet Kamphuis een interview over de achtergronden voor het tot stand komen omtrent de dekolonisatie van het voormalige Nederlands-Indië. Naast het symposium heeft het tijdschrift Holland een nummer uitgegeven over het thema krijgsgevangenschap.

Sprekers op het symposium waren de historici Annette de Wit, Wim Klinkert, Jeroen ter Brugge en Jelmer Rotteveel.

Foto´s in dit verslag zijn afkomstig van Wim Adriaansen, Wim de Natris en Erwin Muilwijk, waarvoor onze hartelijke dank.