infanterie.jpg

Hoe camoufleren de moderne tanks zich tegenwoordig, wanneer ze soms van het ene operationele gebied naar het andere worden verplaatst, waar de omgeving andere eisen stelt aan juist die camouflage?!

Bekijk het hier in de volgende YouTube film, getiteld Tank camouflage - how effective is it?

 

Hoe krijg je jouw boodschap ingeprent bij de soldaten. Een voorschrift schrijven natuurlijk maar wie wil wil dat nu geheel vrijwillig lezen? Een instructiefilm is veel effectiever maar bij een saaie film let er niemand op. Een truc die de Amerikanen gebruikte om ervoor te zorgen dat iedereen hun camouflage instructie films wilde zien was het inzetten van Hollywood. En met name de makers van tekenfilms en cartoons die met humor en visuele effecten ieders aandacht wisten te trekken. 

Walt Disney maakte voor de Amerikaanse Luchtmacht de volgende tekenfilm over camouflage te zien op YouTube: WWII CARTOON CAMOUFLAGE ARMY AIR FORCES.

-Bijdrage Henry Klom -

Met een recente ontdekking van een tekening met daar op aanwijzingen hoe Nederlandse kazematten voor 1940 konden worden beschilderd, is er weer meer informatie beschikbaar gekomen om deze natuurgetrouw weer te geven.

Onder andere met de bouwmodellen van Lex Tempelman, die hier nu aandacht aan besteedt op zijn website: Kapitein Schrikkel en de gemaskeerde Stekelvarkens.

Zie ook verder de prachtige website van Sander van den Berg met een uitgewerkt 3D-model S3 kazemat: Stekelvarken S3k met klimkoker – Dutch pillbox type S3k ‘Porcupine’ with vertical access shaft.

Foto overgenomen van dhr. B. Slaats

Hoeveel nut heeft het om een groen geverfde tank te camoufleren met takken en bladeren als je in een stad moet vechten? Geen enkele natuurlijk en geconfronteerd met die vraag ontwikkelde het Britse leger voor hun troepen in Berlijn het zogenaamde 'Urban camouflage scheme'. In de jaren 80 werd dat geschilderd op de Chieftain tanks en tegenwoordig zijn ook de Challenger 2 tanks ervan voorzien. 

Lees hierover o.a. meer over in het volgende online artikel: Berlin brigade urban camouflage scheme.

Of bekijk op Youtube de volgende informatieve film (9:45 minuten speelduur), getiteld What is this strange tank camouflage?

- Bijdrage Henry Klom - 

Een Nederlandse instructiefilm uit 1945 over de individuele camouflage. Het is een oorspronkelijke Amerikaanse legerfilm die voor de legerfilm en fotodienst door Hugo Wilmar in het Nederlands werd ingesproken. Wilmar heeft later veel bekendheid gekregen als oorlogsfotograaf in Nederlands-Indie tijdens de Politionele Acties.

Bekijk hier de kleurenfilm (speelduur 45 minuten) geplaatst op YouTube door de Stichting Hugo Wilmar: Individuele camouflage.

- Bijdrage Henry Klom -